Buraki – właściwości buraków, potrawy z buraków. W trosce o zdrowie
Choć z wyglądu niepozorny, burak to warzywo posiadające wiele witamin i zbawienny wpływ na ludzki organizm. Dlatego też warto wziąć go pod uwagę, decydując się na dietę oczyszczającą, czy chcąc zadbać o zdrowie, zapewniając sobie codzienną dawkę niezbędnych dla organizmu witamin. Nie lubisz buraków? Nic straconego! Dowiesz się, jak je przygotować, by ich spożycie nie stanowiło problemu!
Buraki – jakie są właściwości buraków
Jako jedne z popularnych w Polsce warzyw, buraki bywają niedoceniane. Jednak niesłusznie! W tym niewielkim warzywie zawarte jest bowiem mnóstwo wartościowych substancji i witamin, które zapewniają prawidłową pracę organizmu, poprawiają samopoczucie, a nawet pomagają walczyć z nadciśnieniem i zbyt wysoki cholesterol. Najważniejsze substancje znajdujące się w burakach, to między innymi:
- witamina A,
- witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12),
- witamina C,
- sód,
- potas,
- mangan,
- żelazo,
- magnez,
- miedź,
- cynk,
- kobalt,
- fluor,
- fosfor,
- cukry,
- białka,
- karoteny,
- chlor,
- błonnik,
- kwasy organiczne.
Dzięki tylu różnym składnikom buraki mają wiele zbawiennych właściwości. Pomagają wzmagać koncentrację, poprawiają refleks, ułatwiają radzenie sobie ze stanami depresyjnymi oraz nerwicą – za sprawą witamin z grupy B. Zawarte w nich pierwiastki pomagają również w profilaktyce nowotworowej i zwalczaniu chorób cywilizacyjnych. Jednak cechą, którą najczęściej wykorzystuje się w dietach, są oczyszczające właściwości buraków.
Detoks z burakami
Dieta oczyszczająca to doskonały sposób, by przygotować organizm na duże zmiany w sposobie odżywiania, zwiększając skuteczność przyszłej diety i ułatwiając zmianę nawyków żywieniowych. Wszystko za sprawą ich niesamowitych właściwości oczyszczających. Na co wpływają? Przede wszystkim na:
- hamowanie procesów gnilnych w jelitach,
- usuwanie nadmiaru mocznika z organizmu,
- obniżanie poziomu cholesterolu,
- hamowaniu procesów odpowiedzialnych za powstawanie miażdżycy,
- usuwanie szkodliwych drobnoustrojów,
- zapobieganie przylepianiu się drobnoustrojów do tkanek.
To właśnie dzięki temu buraki są tak bardzo cenione w wielu dietach oczyszczających i odchudzających. Jednak co jeść, aby buraki mogły działać, a ich smak nie drażnił podniebienia?
Potrawy z buraków – jakie?
Przed zdecydowaniem się na dietę warto dowiedzieć się, jakie potrawy z buraków sprawdzają się najlepiej, by nie mieć problemu z opracowaniem smacznego, lekkiego posiłku.
Niezwykle popularne są koktajle warzywne z burakami. Najczęściej można je przygotować z buraków z dodatkiem marchewki bądź selera i jabłka. Pół litra tego typu napoju skutecznie zaspokaja głód i daje energię do pracy, dlatego też doskonale sprawdza się jako pierwsze śniadanie.
Oprócz soków można również przygotować miksturę z buraków, którą spożywa się w niewielkiej dawce każdego dnia. Do jej przygotowania potrzeba: 3 buraków ćwikłowych, 2 łyżki mąki, 100 g rodzynek oraz pół szklanki ksylitolu. Wszystkie składniki wraz z wodą należy dokładnie umyć i umieścić w słoiku, a potem odstawić na kilka dni. Gotową miksturę należy spożywać po 1 łyżce 3 razy dziennie.
W potrawach stałych buraki sprawdzają się równie dobrze. Eksperymentując w kuchni można przygotować buraczane carpaccio, barszcz lub sałatkę z dodatkiem liści buraków. Przepisów jest oczywiście znacznie więcej, a wszystkie z nich pozwalają cieszyć się zdrowotnymi właściwościami tych warzyw.
SPRZĘT SPORTOWY ORAZ ODZIEŻ ZNAJDZIESZ W SKLEPIE: TRENUJESZ.PL