Jak sól szkodzi zdrowiu? Sól a dieta, sól ukryta

Obok cukru i mąki to właśnie sól jest uznawana za kolejną już białą śmierć. Rzeczywiście, nadmierne spożycie soli może przyczynić się do wystąpienia wielu groźnych powikłań, związanych głównie z naszym systemem sercowo-naczyniowym. Jednak czy oznacza to, że sól ma całkowicie zniknąć z naszego jadłospisu? Czy może chodzi o kontrolę jej spożycia oraz wybieranie wysokogatunkowej soli? Kto solić nie powinien wcale i czym ma tę sól zastąpić?

Jak sól szkodzi zdrowiu?

Od słonego smaku w potrawach można się uzależnić, jednak znacznie mniej niż od tego słodkiego. Już po dwóch tygodniach od zaprzestania solenia nasze kubki smakowe przestawiają się na to, by uznawać niesłone potrawy za równie smaczne. Sól posiada dobre i złe działanie na nasz organizm – wszystko zależy od tego, ile dziennie jej spożywamy oraz jaki jest jej rodzaj.

Gdy jest to sól zwyczajna, czyli chlorek sodu, to skazujemy nasz organizm na przesolenie, w zamian nie oferując mu zupełnie nic. Taka biała, drobna sól, czyli najczęściej spoglądająca na nas z półek sklepowych, nie zawiera żadnych korzystnych składników i minerałów. Tymczasem sól może być doskonałym źródłem wielu cennych dla nas pierwiastków. Trzeba jedynie wybrać odpowiedni jej rodzaj. Gdy zamienimy sól białą na sól szarą lub celtycką to nasze solenie można będzie uznać za zdrowe. Jednak nawet ze zdrowymi alternatywami nie należy przesadzać. Pół łyżeczki soli to dzienna zalecana przez dietetyków dawka. Często jednak przekraczamy ją, nawet nie poprzez dosypywanie jej do potraw, lecz z powodu spożywania soli ukrytej. Trzeba pamiętać, że sól ukryta to częsty składnik wszelkiego rodzaju zup, sosów i przysmaków w proszku. Praktycznie wszystkie przekąski zawierają sól, czasami nawet te słodkie. Ograniczenie, a najlepiej całkowite zrezygnowanie z tego typu potraw, wyjdzie nam na zdrowie.

Jak sól szkodzi

Jak sól działa na organizm?

Zazwyczaj spożywamy sól w nadmiarze i to częściej słyszymy o jej niekorzystnym wpływie na nasz organizm. Osoby lubiące hojnie sobie „dosolić” są narażone na zwiększenie tętna. Długotrwałe utrzymywanie się takiego stanu może bezpośrednio doprowadzić do schorzeń układu krążenia. Schorzeń dość poważnych, bo związanych z zawałami czy wylewami. Do tego sól uznaje się jako jedną z przyczyn występowania nowotworu żołądka, choć w kwestii tej nie ma oficjalnego potwierdzenia.

Sól zatrzymuje także wodę w ciele prowadząc do puchnięcia. Jednak z drugiej strony jest to składnik posiadający wiele korzystnych właściwości dla naszego zdrowia. To między innymi zadbanie o prawidłową pracę układu nerwowego – elektrolity odpowiadają za tworzenie impulsów elektrycznych między neuronami. Sól zapewnia także odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową naszego ciała, a w upalne dni pozwala zachować odpowiednie nawodnienie organizmu. Nie bez powodu sportowcy piją po treningu izotoniki – napoje zawierające takie składniki, które działają bardzo podobnie do soli.

Jaka jest alternatywa dla soli?

Osoby, które powinny zrezygnować z soli to chorzy na nadciśnienie, będący w grupie ryzyka związanego z zawałem, a także skarżący się na obrzęki. Nadmiernego używania soli powinny się wystrzegać kobiety w ciąży. Zamiast stosować sól, należy postawić na przyprawy. Zioła oraz przyprawy korzenne nie tylko nadadzą daniom aromatu, ale również posiadają wiele prozdrowotnych właściwości.

 

Jak sól szkodzi zdrowiu? Sól a dieta, sól ukryta
5 (100%) 3 votes